BANJA

 

 

Russische banja is de Russische benaming voor een badhuis. Russische banja's worden traditioneel verhit met een houtoven en zijn met een temperatuur van ongeveer 80 tot 100 °C even heet als de Finse sauna. Als er gebruik wordt gemaakt van een houtoven, wordt er meestal berkenhout gebruikt.

Er wordt regelmatig zeer veel water over de hete stenen van de stenen saunaoven gegooid, zodat een hoge luchtvochtigheid wordt bereikt en de hitte effectiever kan werken.

Een banja kan variëren van een eenvoudig houten gebouw (zoals de sauna) tot een groot gebouw met meerdere badgelegenheden.

De stoomruimte wordt meestal betreden wanneer de oven heet is, maar er nog geen water overheen is gegoten. Dit wordt gedaan om eerst goed te zweten, alvorens de stoom wordt vrijgelaten, omdat gedacht wordt dat zweet de huid beschermt tegen het stoom.

In de banja worden soms tsjapka's (vilten hoofddeksels) gedragen om het haar te beschermen tegen de hitte en om het hoofd koel te houden om niet licht in het hoofd te worden of flauw te vallen.

Meestal wordt na de tweede stoombeurt een bundel twijgen met bladeren gebruikt, waarmee men zich op de rug slaat of laat slaan om de bloedcirculatie te verbeteren. Dit bevorderd de gezondheid en je krijgt een massage. 

Zeker een aanrader.